covid-19-restart-romania-economie

COVID-19: Ce s-a făcut. Ce s-ar fi putut face mai bine

Dacă este ceva de urât la politică, este vorba multă și acțiunea puțină, fuga de probleme, în loc de confruntarea cu ele și rezolvarea lor, și această boală care se găsește în sistemele publice, de a căuta probleme la soluții și de a teoretiza totul, fără să se facă ceva concret pe termen lung.

Dacă vorbim despre sănătate, subiectul anului 2020, la nivel de România am fost prinși nepregătiți. Nimic ieșit din comun, nu?

Românilor a început să le fie frică de sistemul de sănătate românesc, personalul medical este insuficient și de multe ori depășit de numărul mare de pacienți care ajung în stare gravă la spital, iar politicienii se „spală pe mâini” de responsabilitățile pe care le au față de sistemul sanitar prin îndemnuri către populație: „spălați-vă pe mâini”, „stați la distanță unii de alții” și „lockdown”. Însă blocarea în case se face în funcție de socotelile politice și nu de evoluția raspândirii coronavirusului.  Președintele, Guvernul și Parlamentul ne zăpăcesc pe toate direcțiile. Bâjbăiala lor și modul în care s-au folosit de această pandemie pentru campanii politice au dus la neîncredere și indisciplină în rândul populației.

Suntem la final de an și putem să constatăm că, nu este destul că virusul Covid-19 este mai periculos pentru oamenii care au deja un sistem imunitar slab, acești bolnavi se confruntă, în plus, cu lipsa sau raționalizarea medicamentelor care le țin bolile autoimune sub control, restricționarea accesului la actele medicale, spitale infectate (nosocomiale și COVID), personal medical puțin și epuizat fizic. Pentru acestea actualul Guvern, președintele și Parlamentul nu au găsit soluții.  Nici nu aveau cum, din moment ce prioritate zero au fost și sunt alegerile.

Specialiștii OMS au precizat, recent, în cazul imunizării colective, că viața fiecărui om devine o loterie:

– poate să trăiască fără să știe vreodată că a avut virusul;

– poate să trăiască, dar să rămână cu probleme de sănătate;

– poate să moară chiar dacă nu a avut probleme de sănătate până la infectarea cu virusul sau poate să moară din cauza comorbidităților și complicațiilor cauzate de virus.

Așadar, concluzia OMS a fost că virusul trebuie ținut sub control prin testare masivă și izolarea cazurilor care sunt descoperite.

Dubla măsură aplicată de actualul Guvern împotriva răspândirii virusului și hârjonelile politicienilor din partidele parlamentare au produs confuzii mai mari și ignorarea regulilor stabilite prin ordonanțele de urgență.

Ce am fi făcut noi diferit în ultimele 6 luni dacă eram la guvernare?!

  • După experiența lockdown din luna martie, destul de prost gestionată dacă este să judecăm după numărul mic de testări și scăpările de sub control privind organizarea la granițe și în aeroporturi, am fi mărit capacitatea de testare de la o lună la alta, prin instruirea personalului necalificat, astfel încât, astăzi, să putem să avem între 70-100 mii de testări pe zi.
  • Am fi lăsat sectoarele esențiale pentru PIB să funcționeze în condiții speciale și de igienă maximă. Există foarte multe incertitudini pentru fiecare om al muncii, indiferent de domeniul în care activează. Atunci când există atât de multe incertitudini este bine să nu ne relaxăm prea mult și să ajutăm economia să funcționeze, nu să punem lacătul pe afaceri.
  • Am fi lăsat turismul să funcționeze în condiții stricte, și pedepsirea doar a celor care nu respectă regulile de siguranță și sănătate publică.
  • Am fi lăsat școlile deschise și închiderea lor doar în cazul descoperirii unor focare. Școală online doar pentru Universități sau pentru copii și profesori cu probleme de sănătate.
  • Am fi închis și izolat doar cazurile depistate și am fi suplimentat testările în localitățile în care se descopereau focare.
  • Am fi asigurat la timp medicamentele pentru bolile cronice.
  • Am fi asigurat mai repede accesul la serviciile medicale.
  • Am fi amânat alegerile până în 2021.
  • Am fi ieșit în față cu programe pentru Diaspora, deoarece este o forță de muncă calificată prețioasă pentru România, cu impact pentru următorii ani.
  • Am fi pregătit repede un plan perntru utilizarea fondurilor europene în sectoarele economice esențiale pentru PIB, astfel încât să putem produce noi locuri de muncă, dar să avem și dezvoltare pe termen lung.

Este dureros să mai credem că ajungem undeva hrănind un cal mort. Este timpul să restartăm tot sistemul, să renunțăm la politica tabloidizată, să-i unim pe români și să începem să facem treabă cu responsabilitate, grijă față de oameni, pentru a produce efecte pozitive pe termen lung..

Biroul de presă RE:START ROMÂNIA

Share