Re:Start Romania

Deblocați urgent sectorul agricol!

 

București, 07.07.2020

 

Scrisoare deschisă

Către

Guvernul României 

Domnului Ludovic Orban – Prim-ministru 

Stimate domnule Prim-ministru,

 

Deblocați urgent sectorul agricol! Sprijiniți cât mai repede financiar fermierii care sunt afectați de seceta pedologică. Aceștia se află într-o situație de insolvabilitate, stare care pune în pericol culturile viitoare.

Peste un milion de hectare de culturi agricole înființate în toamna anului 2019 au fost afectate de seceta pedologică. 34.600 de fermieri au fost astfel aruncați în pragul falimentului. Nu au bani să își plătească leasing-urile la utilajele agricole și nu mai au bani de semințe pentru însămânțările de toamnă și pentru însămânțările de primăvara anului viitor (de grâu, orz, rapiță – pentru semănatul de toamnă; floarea soarelui și porumb – pentru semănatul de primăvară).

Intemperiile vremii și intemperiile vremurilor politice îi lasă pe fermieri să aștepte cu ochii în soare. Ajutorul guvernamental promis este amânat spre toamnă. Sumele calculate vor fi prinse de abia în rectificarea de buget și vor fi plătite în luna septembrie. Este prea târziu! Fermierii ne transmit că despăgubirile trebuie urgentate, în caz contrar vor fi afectate lucrările agricole viitoare. În ritmul acesta ne putem aștepta în 2021 la o rezervă scăzută de cereale și la alte majorări de prețuri la alimentele de bază.

România nu se mai face bine dacă autoritățile statului tratează, an de an, cu maximă superficialitate sectorul agricol. Acesta are nevoie de programe speciale pentru a reduce pagubele produse de seceta pedologică.

Vă rugăm să nu ignorați strigătul disperat de ajutor al fermierilor și să urgentați despăgubirile.

 

Cu respect,

Ramona Ioana Bruynseels

Președinte Partidul RE:START ROMÂNIA

 

Share