bullying-restart-romania-scrisoare-deschisa

România trebuie să ia măsuri urgente pentru prevenirea bullying-ului în rândul elevilor

București, 07.09.2020

Scrisoare deschisă

Către

Parlamentul României, Guvernul României, Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General al Poliției Române și Ministerul Educației Naționale,

Stimate domnule Ludovic Orban, Prim-ministru al României,

Stimate domnule chestor Eduard Miritescu, Inspector General interimar al Poliţiei Române,

Stimate domnule Marcel Vela, Ministru al Afacerilor Interne,

Stimată doamnă Monica Anisie, Ministrul Educației,

 

Partidul RE:START ROMÂNIA vă aduce în atenție problema bullying-ului în școli, dar și în afara școlilor, în urma evenimentului violent petrecut recent, la Târgu Jiu, care a devenit viral pe internet. O minoră a fost bătută cu bestialitate de alte patru fete, în timp ce altcineva, probabil un tânăr, filmează toată scena. Video-ul este viral pe rețelele de socializare.

Victima este pusă să stea în genunchi, iar celelalte fete o scuipă, o pălmuiesc, o trag de păr, o lovesc cu picioarele și pumnii folosind un limbaj licențios. Cel care filmează își exprimă la un moment dat umirea că fata nu plânge, în ciuda loviturilor primite. Scena se petrece afară, într-un loc probabil mai ferit, cu multă vegetație. Din informațiile apărute în presă, reiese că victima are 13 ani și este din Târgu Jiu.

Nu este un caz singular, în urmă cu câțiva ani un film similar circula pe internet, același tipar cu scene de umilire și agresiune fizică și verbală între adolescente. Violența între minori, în scoli și în afara instituțiilor de învățământ, este o practică din ce în ce mai frecventă în România.

La nivel european, România se situează pe locul 3 în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul, potrivit unul raport  al Organizației Mondiale a Sănătății, cu 17% dintre copiii de 11 ani care au recunoscut că au agresat alți elevi cel puțin de trei ori în luna anterioară, procentajul celor de 13, respectiv 15 ani, fiind de 23%. Cele mai noi date procesate la nivelul Ministerului Educației Naționale (2014-2015) vorbesc despre aproape 19 mii de cazuri de violență la nivel național.

Considerăm că este responsabilitatea autorităților pe care le reprezentați să adopte măsurile necesare pentru evitarea unor astfel de situații de risc, evitarea unor nenorociri și pentru protejarea copiilor.

În acest sens, vă rugăm să luați urgent măsurile care se impun. Propunerile RE:START ROMANIA sunt:

  • Potrivit art. 94 alin. (1) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului sunt interzise cinci forme de abuz asupra copilului: fizic, emotional, psihologic, sexual, economic. Legea însă nu are sancțiuni specifice și trebuie completată cu menționarea pedepselor aplicate în funcție de gravitatea faptelor.

Totodată, solicităm prevederea în lege:

  • Cuantumul amenzilor aplicate părinților ai căror copii comit acte de violență, amenințări cu bătaia și umilire repetată;
  • Aplicarea unor corecții copiilor care comit acte de violență dusă la extremă, prin restrângerea unor drepturi (pe perioadă determinată);
  • Consilierea psihologică obligatorie a copiilor care comit acte de violență;
  • Consilierea psihologică a victimelor agresiunilor.

Foarte importantă este desfășurarea unor campanii în școli, pentru oprirea bullying-ului, care să aibă ca principal obiectiv:

  1. Conștientizarea nivelului crescut de manifestare a comportamentelor de bullying între copii, precum și a consecințelor negative dramatice pe care bullying-ul le are asupra dezvoltării emoționale a copiilor;
  2. Conștientizarea nevoii de intervenție integrată școală-familie-copil, în vederea creării unui climat pozitiv în școală, condiție necesară gestionării comportamentelor de bullying;
  3. Informarea copiilor cu privire la rolul lor fundamental în apărarea victimelor bullying-ului și în raportarea situațiilor de bullying;
  4. Promovarea unor metode pozitive și eficiente de educare socio-emoțională a copiilor, victime ori agresori, atât pentru cadrele didactice, cât și pentru părinți.

Așteptăm cu interes un răspuns din partea IGPR cu privire la modul în care soluționează cazul de agresiune, de la Târgu Jiu, prezentat mai sus.

Totodată, așteptăm cu interes răspunsul dumneavoastră cu privire la implementarea măsurilor legislative și acțiunilor de conștientizare ce se impun pentru protejarea minorilor și reducerea fenomenului de bullying la nivelul României.

 

Cu respect,

Ramona Ioana Bruynseels,

Președinte Partidul RE:START ROMÂNIA

Share